Presentació tècnica del projecte europeu LIFE+PINASSA – 2 de juny a La Pedrera

Convocatòria de roda de premsa – Presentació tècnica del projecte europeu LIFE+PINASSA (LIFE13 NAT/ES/000724)

El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, acompanyat de la senyora Teresa Cervera, cap de l’Àrea de Foment de la Gestió Forestal Sostenible del Centre de la Propietat Forestal, soci coordinador del projecte, presentarà el dimarts dia 2 de juny a les 10.30h a la Sala 4 Gats de La Pedrera el projecte europeu LIFE+PINASSA.

L’acte també comptarà amb l’assistència del director de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Miquel Rafa, del director gerent del Centre de la Propietat Forestal, Juan Luís Abián i del director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Denis Boglio, tots ells socis beneficiaris del projecte.

Les pinedes de pinassa (Pinus nigra) ocupen més de 120.000 hectàrees a Catalunya, entre boscos  purs i mixtos, i estan considerades dins la Directiva Hábitats com a hàbitat priroritari d’interès comunitari. La pinassa té una gran rellevància econòmica i social a Catalunya i és un dels pins amb major contribució al mercat de la fusta català (20%, darrera del pi roig i el pi blanc). En les darreres dècades, la superfície i la qualitat de les pinedes de pinassa ha patit una regressió a Catalunya, i són considerades un hàbitat especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic.

L’objectiu del projecte LIFE+PINASSA és millorar l’estat de conservació dels boscos de pinassa, amb la previsió de què el canvi climàtic pugui reduir la seva àrea de distribució, sobre tot en les zones més meridionals i que l’hàbitat on es localitza l’espècie a Catalunya suporta actualment processos de degradació i de regressió amb masses arbrades desestructurades, amb dificultat de regeneració, afectades per grans incendis forestals i exposades, també, a futurs incendis forestals.

Al llarg del projecte, que finalitza l’any 2018, es realitzarà una sèrie d’accions, principalment actuacions silvícoles amb un alt component demostratiu, amb l’objectiu de millorar de forma significativa la capacitat d’adaptació i de resistència i resiliència dels boscos de pinassa al canvi climàtic.

Les actuacions del projectes es duran a terme en 10 Zones Especials de Conservació (ZEC) diferents, 5 situades en la regió prepirinenca i central i la resta en la regió meridional.

 

Informació de la roda de premsa per a la presentació del projecte europeu LIFE+PINASSA

Data: 2 de juny de 2015

Hora d’inici: 10.30 h.

Hora d’acabament: 11.30 h.

Lloc:  Sala 4 Gats, La Pedrera. Carrer Provença, 261-265. 08008 Barcelona

Programa de la presentació
 10.30 h Benvinguda, a càrrec del senyor Antoni Trasobares, director general del Medi Natural i Biodiversitat.
 10.40 h Presentació tècnica del projecte, a càrrec de la senyora Teresa Cervera, com a representant del Centre de la Propietat Forestal, soci coordinador del projecte.
 10.50 h Principals accions que s’implementaran en el territori, a càrrec de cada un dels socis del projecte

  • Dra. Míriam Piqué (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya)
  • Dr. Jordi Camprodon (Centre Tecnològic forestal de Catalunya)
  • Sr. Josep Maria Fabra (Fundació Catalunya – La Pedrera)
  • Sr. Asier Larrañaga (Bombers – Departament d’Interior)
 11.10 h Cloenda de l’acte, a càrrec del senyor Miquel Rafa, Director de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya – Pedrera.
 11.15 h Torn de preguntes
 11.30 h   Finalització
Publicat a News ca